top of page
Divlja Astronomija

Kako bi se proučavale udaljene galaksije, astronom(kinja) mora biti osposobljen(a) za mnogo različitih situacija ... Najmoćniji teleskopi moraju se postaviti ondje gdje je svjetlosno onečišćenje minimalno. To znači u pustinjama, na vrhu planina, blizu vulkana ... Od znatiželjnih klokana do susjeda s oružjem, od penjanja na golemi teleskop kako bi se izbjeglo padanje kamenja na cestu ... Astronomija može biti vrlo divlja!

ONLINE STREAMING
on youtube, fb and twitter!
  • YouTube
  • Facebook
MONDAY 17th MAY 2021
EVENT 20:00-21:00
Vernesa.jpg

Guest: Vernesa Smolčić (Sveučilište u Zagrebu)

Vernesa je astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te vlasnica obrta za kreativne usluge, VS CREATIVE. Iako ponajprije proučava galaksije, zanima me mnogo više od svemira: znanstveno financiranje, vođenje projekata i timova, komunikacija i popularizacija znanosti, pisanje, objavljivanje, izrada internetskih stranica i obrazovnih videomaterijala te blogovi. U zadnje se vrijeme najviše zabavlja popularizacijom astronomije astrofizike na TikToku i Youtube kanalima Astroučionice. 

MAGICstructTomislav.jpg

Host: Tomislav Terzić, a.k.a. TT  (Sveučilište u Riječi)

Doc. dr. sc. Tomislav Terzić voditelj je Laboratorija za astročestičnu fiziku u Šveučilište u Riječi.
Bavi se proučavanjem visokoenergijskoga gama-zračenja iz aktivnih galaktičkih jezgri i istraživanjem narušenja Lorentzove simetrije. Aktivan je promicatelj znanosti.


 

bottom of page