Divlja Astronomija

Kako bi se proučavale udaljene galaksije, astronom(kinja) mora biti osposobljen(a) za mnogo različitih situacija ... Najmoćniji teleskopi moraju se postaviti ondje gdje je svjetlosno onečišćenje minimalno. To znači u pustinjama, na vrhu planina, blizu vulkana ... Od znatiželjnih klokana do susjeda s oružjem, od penjanja na golemi teleskop kako bi se izbjeglo padanje kamenja na cestu ... Astronomija može biti vrlo divlja!

ONLINE STREAMING
on youtube, fb and twitter!
  • YouTube
  • Facebook
MONDAY 17th MAY 2021
EVENT 20:00-21:00
Vernesa.jpg

Guest: Vernesa Smolčić (Sveučilište u Zagrebu)

Vernesa je astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te vlasnica obrta za kreativne usluge, VS CREATIVE. Iako ponajprije proučava galaksije, zanima me mnogo više od svemira: znanstveno financiranje, vođenje projekata i timova, komunikacija i popularizacija znanosti, pisanje, objavljivanje, izrada internetskih stranica i obrazovnih videomaterijala te blogovi. U zadnje se vrijeme najviše zabavlja popularizacijom astronomije astrofizike na TikToku i Youtube kanalima Astroučionice. 

MAGICstructTomislav.jpg

Host: Tomislav Terzić, a.k.a. TT  (Sveučilište u Riječi)

Doc. dr. sc. Tomislav Terzić voditelj je Laboratorija za astročestičnu fiziku u Šveučilište u Riječi.
Bavi se proučavanjem visokoenergijskoga gama-zračenja iz aktivnih galaktičkih jezgri i istraživanjem narušenja Lorentzove simetrije. Aktivan je promicatelj znanosti.