top of page
Homepage_banner.png
Ima li dokaza za novu fiziku?

Nedavni objavljeni rezultati eksperimenata poveznih s mionom, jednom od temeljnih elementarnih čestica, pokazali su potencijalne naznake nove fizike. Medijska aktivnost i poruke koje su poslane bile su bombastične. No, ima li stvarno prostora za novu fiziku te kada bi uopće mogli sigurno znati radili se o statističkoj anomaliji ili pouzdanom rezultatu raspravit ćemo u ovom događaju.

ONLINE STREAMING
on youtube, fb and twitter
TUESDAY 18th MAY 2021
EVENT 20:00-21:00
  • YouTube
  • Facebook
davor.jpg

Guest: Davor Horvatić (Sveučilište u Zagrebu)

Izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić usavršavao se u Austriji, Poljskoj i Rusiji, a glavno je područje njegova istraživanja fizika kritičnih fenomena i kvantna kromodinamika. Autor je puno znanstvena rada, organizator domaćih i međunarodnih konferencija te popularizator znanosti s više od stotinu javnih nastupa. Surađuje sa znanstvenicima u više europskih zemalja, dok je glavna suradnja u području kompleksnih sustava s primjenom na ekonofiziku s američkim akademikom H. E. Stanleyem, jednim od utemeljitelja tog područja.

Ivica_edited.jpg

Guest: Ivica Puljak (Sveučilište u Splitu)

Hrvatski fizičar, profesor na FESB-u u Splitu dr. sc. Ivica Puljak, bio je gost naše škole 5. ožujka 2018. godine. U sklopu školskog projekta Svijet znanosti,  održao je predavanja učenicima od 1. do 4. razreda Tajni život zvijezda, a učenicima od 5. do 8. razreda Priča o svemiru.  Profesor dr. sc. Ivica Puljak najpoznatiji je po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, član je Europskog vijeća za nuklearna istraživanja.

Vanesa2.jpg

Host: Vanesa Ujčić   (AAD Rijeka)

Vanesa Ujčić Ožbolt rođena je u Rijeci. Članica je Akademskoga astronomskog društva Rijeka od 1995., a predsjednica Društva bila je od 2001. do 2005. godine. Zaposlena je kao voditeljica programa AAD-a Rijeka. Voli muziku, životinje, još više voli Tolkiena, fantastiku, vilenjake i izmišljene svjetove, knjige, a još više astronomiju i rad s mladima. Od otvaranja Riječke zvjezdarnice, 18. svibnja 2001., drži popularno-znanstvena predavanja za građane i učenike.

bottom of page