top of page
Atoms to galaxies
Free event!
Atoms 13 Nebulae.jpg
Galileo Pub
Sveti Križ 33, Rijeka
SRIJEDNA 11. SVIBNJA 2022
EVENT 8:30PM-10:30PM
foto_MK.png

VAKUUM

Što možemo naučiti iz praznog prostora i da li je taj prostor stvarno potpuno prazan? Kakva je njegova veza s gradivnim elementima Svemira? Kako možemo ispitati struktura vakuuma? Zar nismo rekli da je prazan? Hmmm. Odgovore na ova, a možda i još neko pitanje dobit ćete u ovom predavanju.

Marin Karuza

Sveučilište u Rijeci

ivana.jpg

SVEMIR U MRAKU

Bez obzira na svu svjetlost u Svemiru, naše znanje o svemu što se u njemu nalazi je još uvijek “tapkanje u mraku”. Kolika je masa Svemira i što je to tamna materija? Gdje ju tražiti i kako ju možemo istraživati? Zajedno ćemo poći u zanimljivu potragu za tamnom materijom i pokušati otkriti koja je tajna dobre linije Svemira.

Ivana Batković

Sveučilište u Padovi

Michele.jpg

EARTH, WATER, AIR AND FIRE:

HOW TO BUILD A TELESCOPE

Michele Doro

Sveučilište u Padovi

lovro.png

Lovro Pavletić

Sveučilište u Rijeći

KRALJEVSTVO KOZMOSA KROZ MAGICNE TELESKOPE

Svemir je sve samo nije miran! U beskrajnim prostranstvima plina i prašine, planeta i zvijezda, galaksija i tamne materije, dešavaju se toliko nasilni procesi da je nama običnim smrtnicima na Zemlji teško ih uopće zamisliti. Ipak, ljudska radoznalost kao i svemir nema granica pa koristeći teleskope ogromnih zrcala uspjeli smo produbiti našu spoznaju o tim dalekim izvorima i razumjeti bolje tu neizmjerno veliku okolinu u kojoj se sami nalazimo.

bottom of page