top of page
Banner 24 Water Drops.jpeg
14.05.2024.
Free event!
Tor.png
Caffe Bar TOR
Podpinjol 43, Rijeka
UTORAK 14. SVIBNJA 2024.
EVENT 8PM-10:30PM

GOVORNICI

ZAŠTO JE DOBRO OSJEĆATI SE LOŠE

Felix Wensveen

Sveučilište u Rijeci,

Medicinski fakultet

Kad dobijemo infekciju, možete se osjećati prilično loše: izgubite apetit, umorni ste i samo želite leći u krevet. Osjećamo da uzročnik, na primjer virus ili bakterija, čini loše stvari našem tijelu. No zapravo, imunološki sustav prilagođava naš metabolizam kako bi se bolje riješio mikroorganizma. U ovom predavanju objasnit ću zašto je dobro da se zbog imunološkog sustava osjećamo loše.

Boris_Mifka.jpeg

Boris Mifka

Sveučilište u Rijeci,

Fakultet za Fiziku

MALE ČESTICE IZ VELIKIH PUSTINJA

Svake godine u proljetno doba u novinama ista novost - žuto nebo i pljava kiša (i auti). Ljudi se čude, a neki smišljaju i maštovite teorije. Svratite i uz pivu saznajte kako pustinjska prašina utječe na globalnu klimu, biogeokemijske cikluse, ljudsko zdravlje, more, kisik, ribu i štošta još...

ISKORIŠTENJE UGLJIVOG DIOKSIDA U ORGANSKOJ SINTEZI

Lucijana Svetić

Sveučilište u Rijeci

Ugljični dioksid (CO 2 ) je inertan i netoksičan plin. Koji je glavni uzročnik ispuštanja CO 2 u atmosferu ? Da li ugljični dioksid ima pozitivan ili negativan utjecaj na okoliš ? Gdje se CO 2 koristi u kemiji ? Odgovore na ova i još mnoga pitanja vezana za ugljikov dioksid dobit ćete u ovom predavanju.

Marko_Šestan.png

Marko Šestan

Sveučilište u Rijeci,

Medicinski Fakultet

DA LI NAŠ MOZAK MOŽE ZAPAMTITI INFEKCIJE?

Svi su čuli za Pavlovljev ili uvjetovani refleks. No da li on može djelovati i na naš mozak tijekom virusnih infekcija? Tijekom ovog predavanja upoznati ću Vas sa jednim od mehanizama kako se naš mozak može sjećati virusne infekcije  i kako može doprinijeti bržem ozdravljenju.

bottom of page