top of page
Banner 03 Milky Way.jpg
15.05.2024.
Free event!
Galileo Bar
Sveti Križ 33, Rijeka
SRIJEDA 15. SVIBNJA 2024.
EVENT 8PM-10:30PM

GOVORNICI

ZAŠTO JE VIŠEJEZIČNOST DOBRA ZA MOZAK TE KOJE JOŠ PREDNOSTI DONOSI

Tihana Kraš

Sveučilište u Rijeci,

Filozofski fakultet,

Bilingualism Matters@Rijeka

 Višejezičnost, odnosno redovita uporaba više jezika ili dijalekata u svakodnevnom životu, vrlo je česta pojava koja donosi niz cjeloživotnih društvenih, jezičnih i kognitivnih prednosti. Usprkos tome uz nju se još uvijek vezuju nedoumice, zablude i predrasude koje mogu imati štetne posljedice za pojedinca i društvo. Na temelju rezultata znanstvenih istraživanja u predavanju će se opovrgnuti česte zablude o višejezičnosti te objasniti zašto je višejezičnost dobra za mozak i koje još sve prednosti donosi.

 

Tihana-Kras.jpg

POTPUNA POMRČINU SUNCA U TEKSASU 2024.

Lovro_Pavletić.jpg

Lovro Pavletić

Sveučilište u Rijeci,

Fakultet za Fiziku i

Akademsko Astronomsko Društvo Rijeka

Ove godine 8. travnja s američkog kontinenta bila je vidljiva dugo očekivana velika potpuna pomrčina Sunca. Članovi Akademskog astronomskog društva – Rijeka i Centra za astronomske studije Antares Trst zajedničkim snagama svjedočili su ovoj rijetkoj pojavi kojoj i mnogobrojni astronomi najčešće svjedoče samo jednom u životu. Na ovoj 10-minutnoj prezentaciji prikazat će se kako i koliko često dolazi do potpune pomrčine Sunca, objasniti fizikalne pojave koje nastaju prilikom pomrčine, predstaviti snimke i podijeliti iskustva s nedavno završene ekspedicije u Teksasu te najaviti nadolazeće ekspedicije.

Elena Galović

Sveučilište u Trstu

WHAT'S UP GULF STREAM?

Kada govorimo o klimatskim promjenama prvo što nam padne na pamet jesu visoke temperature i ekstremni vremenski događaji izazvani promjenama u atmosferi. No, što je s oceanom? Kakav utjecaj on ima na klimu? Pridružite mi se kako biste saznali zašto su nam, osim za ljetno kupanje, oceani toliko važni!

 

  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page