top of page
Banner 22 Smoke.jpeg
15.05.2024.
Free event!
BarBar
Ul. Ivana Tkalčica 84, Zagreb
SRIJEDA 15. SVIBNJA 2024.
EVENT 8PM-10:30PM

GOVORNICI

U DVOJE JE LJEPŠE: OTKRIVANJE DVOJNIH SUSTAVA ZVIJEZDA KROZ GAINE OČI

Lana Ceraj

Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Lana_Ceraj.jpg

U ovom predavanju Lana nas vodi kroz svijet dvojnih sustava zvijezda unutar naše Galaksije koji su opaženi teleskopom svemirske letjelice Gaia.
 

SPECIAL GUEST!

Sara Ivasić

Državni hidrometeorološki zavod, Zagreb

BUTTERFLY EFFECT - KAOS U ATMOSFERI

Može li let leptira u Brazilu potaknuti razvoj tornada u Teksasu? Što povezuje atmosferu s teorijom kaosa i kako sve to utječe na našu sposobnost da prognoziramo stanje atmosfere u budućnosti? Pratimo slavnog matematičara i meteorologa Eda Lorenza na putu do otkrića koje je promijenilo način na koji promatramo svijet.

 

Mislav Stepinac

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

"MAY THE FORCE BE WITH YOU!"

Procjena seizmičke otpornosti postojećih građevina

Potres se ne može izbjeći, no možemo li biti spremni na njegove posljedice? Kako izgrađena okolina reagira na djelovanje potresa i što mi činimo kako bismo smanjili utjecaj potresnih sila na naše zgrade, infrastrukturu i baštinu? Otkrijte skrivene istine o tome gdje živimo kroz brze (i “spore”) preglede građevina nakon potresa u Hrvatskoj.

Petra Šoštarić Mužić

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

OD HADA DO OLIMPA S BOTULINOM TOKSINOM

Ovo je samo još jedno predavanje o najotrovnijem toksinu poznatom čovjeku te još samo jedna prilika da citiram Paracelsusa: Što postoji, a da nije otrov? (Samo doza određuje otrov).

Mario Pecimotika

Institut Ruđer Bošković, Zagreb

TELESKOPI POD KIŠOBRANOM: KAKO OBLACI KRADU SVJETLOST?

S brzinom od "svega" 300 000 km/s ništa nije brže od svjetlosti, barem u vakuumu. Ipak, u materijalima poput atmosfere ili vode, svjetlost usporava. Upravo u takvim slučajevima čestice mogu nadmašiti brzinu svjetlosti. Kako nam ovaj fenomen otvara prozor u očima nevidljivo područje svemira i kakve veze sa svime imaju oblaci? Odgovor potražite na predavanju.  

 

bottom of page